dissabte, 24 de març del 2007

BISBES

He dubtat abans de posar-me a escriure . Si fer-ho hui , o no. No perquè em falten les ganes, sinò per no convertir este bloc d'estos últims dies en una "sessió contínua" dedicada a personatges que , ja d'entrada, em són ben poc simpàtics i més que això, clarament hostils. No per la meua actitud, sinò per les proclamacions públiques que fan des de les seues trones : els bisbes, la jerarquia eclesiàstica espanyola( i que algú dels integrants de la Conferència episcopal m'excuse si potser s'ha enfrontat amb els seus companys per algunes d'eixes manifestacions). Algu que haja llegit fins ara pot dir-me que si no sóc catòlic, què m'importa a mi el que puguen dir els prel.lats. Tant de bò poguerem evitar amb la nostra displicència cap a eixes declaracions "sobre l'humà" (sobre el diví poden dir allò que creguen) , ignorar el què diuen i "passar" d'ells. Però seria amagar el cap o tancar els ulls davant l'evidència.

He sentit una profunda indignació en llegir hui que l'arquebisbe de València - "one more time" - ha convidat els fidels de la seua diòcesi (i per extensió, a la resta)"a evitar atiar sentiments d'odi i destrucció davant les propostes que s'han presentat sobre l'anomenada memòria històrica". Fins ací diguem-ne que Garcia Gasco pot estar "en línia" amb un pensament, millor una acció pastoral tradicional. Però més avant, ú (que té un passat de catòlic "oficial", va decantar-se més tard per l'Esglèsia dels Pobres i a a hores d'ara practica un, potser comfortable - no ho negue - , agnosticisme) , no pot sentir sinò irritació quan un dels bisbes més reaccionaris dels dos últims segles de l'església espanyola, té la barra de continuar dient (i recolzant-se en el Concili Vaticà II!!) que, al nostre país, l'Església "va superar qualsevol enyorança del passat i va col.laborar decididament (¿?) per a fer possible una democràcia constitucional(sic) sense admetre cap discriminació per raons religioses".

La meua "admiració" puja en graus i deixe al lector que "s'entretinga" (si ho considera convenient per a la seua informació ) en la lectura d'esta pastoral , digna dels millors sepulcres blanquejats a què es referia Jesucrist en el Nou Testament. Potser una revisió dels Evangelis els vindria bé als bisbes (ells diuen que ho fan, però no sé de què els aprofita!) i ens deixarien més tranquils als no creients... i als creients també. Que li ho pregunten als Jon Sobrino, Juan José Tamayo...per citar, només, dos casos al nostre país. Dos casos de coherència, de la qual l'oficialitat ni se'n recorda (ni li importa) gens.

Per a una millor reflexió dels qui com tu, lector, creus que el poder de l'Església al nostre país és encara desmesurat, recomane la lectura pausada de l'últim document que la Conferència episcopal col.legiada ha llançat com una pedrada a l'ull al govern de Rodríguez Zapatero i , en general, als qui considerem que les llibertats només fan mal als qui no les volen només que per a ells. Diuen , entre altres "perles", que els espanyols vivim enmig d'"una cultura de la mort", que "les institucions promouen la promiscuitat sexual"i que els ciutadans "no deuen donar el seu suport - ja s'acosten les eleccions!!! - als qui promuen lleis que atempten , d'una o altra manera , contra el valor sagrat de la vida". Ací rau tota la qüestió per a ells.

On estàn els esforços de l'Església a favor de les llibertats , del pensament lliure, de l'exercici d'eixa llibertat consagrada en la Constitució espanyola (que diuen defensar i complir) i a la qual tothom té dret? On estan els seus impulsos , la seua ajuda, per aconseguir que es puga acabar amb la violència, el terror, la impunitat en l'enriquiment desordenat, contra la corrupció urbanística, a favor de la conservació del medi ambient...o accions punitives contra els , encara repetits, escàndols , dels pastors pederastes al nostre i a altres països? On ? Les preguntes poden seguir...però no dec continuar.No em convé. O no els sembla ridícul, patètic, l'"afer" de les "costaleras" d'un pas de Setmana Santa de Còrdova? O escandalós el consentiment sense embussos de les incitacions a l'odi i a l'enfronatment que un "personatget" fa. dia rere dia, des d'una tribuna catòlica com ara la ràdio propietat de la Conferència, la COPE?

Què volen aquesta gent ? Com deia unes ratlles amunt...Sepulcres blanquejats. Que ens deixen en pau. Callen, per favor, senyors bisbes!

1 comentari:

Lagun ha dit...

Estimat Auster
Com be dius son sepulcres banqujats i tan sols els importen dues coses, dines i poder. dos mils anys donen molta saviessa, aixi que experiencia ja la tenen i seguiran fent el que sigui per estar a ser posible altres dos mil mes. Aixina que el millor i que mes odien es la indiferencia. Hi ha que castigarlos amb aixo. No mirarlo, no donarlos ni un centim i sobre tot riure al vorelos disfresats de carnestoltes-