dijous, 26 d’abril del 2007

ALMANSA

Tres-cents. Anys. 1707/2007. Almansa. Batalla. Borbons. Àustries.Estatut. Autonomia. País Valencià (ai, no, perdó:Comunitat Valenciana. No.País. Valencià) Corts. Valencianes. Parlament. Legislar. Des del País. Per a la gent del País. 25 anys. President. Consell. Govern valencià. Francesc. Camps. Palau de Benicarló. Ciutat de València. 25 d'abril 2007: La màxima autoritat(ara per ara ho és) dels valencians no ha considerat tot el que precedeix suficientment important per celebrar-ho com cal, assistint a l'acte institucional de l'órgan legislatiu dels valencians recuperat en 1982 de manera formal i definitiva (Marededéu,que no ens passe res...!). El president Camps tenia "problemes d'agenda" i per això abans s'ha passat per les Corts per a recollir - això sí, per si de cas - la medalla de diputat de l'aniversari, no del 300, sinò del 25, que han pogut recollir tots els parlamentaris des del 1982 que hi han assistit . Però l'agenda del President no tenia dos hores reservades - ni destacades en roig, ni en blau...potser sí en negre - per a commemorar una data a partir de la qual els mals que patim els valencians continuen afectant-nos, tres segles més tard.

Mentrestant, a la ciutat manxega d'Almansa, on es lliurava aquell 25 d'abril eixe enfrontament que acabaria amb l'aleshores "poder valencià" (eixe , en aquell moment, sembla que sí que ho era) , el seu ajuntament ha celebrat fins a set actes institucionals per a fer l'honor a la data , incloent una trobada internacional d'historiadors, un dinar popular, l'actuació, anit, del grup Al Tall, autors d'una esplèndida cantata sobre aquells fets...Han volgut normalitzar i reconciliar-se amb la Història. I amb els valencians. Han reivindicat amb gestos el què no s'ha de repetir. Però ací, una exposició al Museu Sant Pius Cinqué ( que està bé) ...i ja n'hi ha prou. No. Alguna cosa més:

Ací , el nostre govern i el seu president...no han tingut cap empatx en fer una contracelebració. Tot el contrari. Potser s'havien de retre més honors a la companyia Iberdrola per part de la primera institució valenciana. I la Generalitat (encertadament batejada fa uns dies a Castelló com "Barbaritat Valenciana" per actituds com la de hui , o la de barrar el pas a les emissions de la Televisió de Catalunya) , ha anat a beneïr, una vegada més , que la firma elèctrica patrocina el "Desafiament espanyol". O siga, per si s'han perdut: Per a ofrenar més glòries a l'"Amèrica's cup".

--------------------

P.S.: Per cert, el PP ha demanat que la Junta electoral prohibisca l'estrena del documental de creació col.lectiva "Ja en tenim prou". La raó: els autors no s'estimen massa les "virtuts" dels actuals governants. I han preparat una pel.lícula on els trauen els colors. Vorem el document? Jo diria que sí. Què ens hi juguem?