dimarts, 27 de febrer del 2007

BÒSNIA

Algunes veus s'han alçat en ocasions per a reclamar que l'ONU desaparega, perquè...per al cas que se li fa...i per al que realment serveix...No sóc partidari d'eixa hipotètica dissolució del màxim organisme internacional on es posen en evidència les misèries polítiques, el cinisme dels mandataris, els egoïsmes internacionals, els nacionalismes ètnics, la dominació del poderós i el peu i el pes dels rics sobre els pobres...A pesar d'això , és l'únic escenari possible , ara per ara, on es posen en relleu totes eixes contradiccions i el mal que uns estats fan als altres. Sí, em direu que per a ser espectadors...i no actors , objectes i no protagonistes, millor que no hi haja Organització de Nacions Unides. Què seria de nosaltres si , encara que tímidament , no es ventilaren determinats fets!

I tot això , clar, com ho sabeu!, vé a propòsit de la inutilitat extrema a què arriba este organisme en casos com el que hui ha vist la llum: A mitjan matí ens assabentàvem que la màxima instància jurídica de Nacions Unides ha absolt de qualsevol responsabilitat legal i complicitat directa del GENOCIDI - destaque , clar, el terme - contra els musulmans de Bòsnia-Herzegovina durant la guerra dels anys 1992 al 95 , amb la matança , el mes de juliol d'este últim any, de 8.000 persones a la ciutat de Srebrenitxa . Este lloc, per a més ràbia, estava suposament protegit per les tropes holandeses de l'ONU i fou atacat pels grups paramilitars serbo-bosnis de Radko Mladitx. La sentència, però , afegeix que no està provat que l'exèrcit de l'antiga Iugoslàvia haguera participat directament ni tan sols haguera planificat l'atac.

La sentència, que arriba tard, clar - però si més no, arriba - només considera que l'estat serbi no va fer res per evitar la matança. El genocidi, del qual ...qui en va ser el responsable? ...?

Qualsevol paraula sobra...però qui no recorda ara mateix la pel.lícula "La vida secreta de las palabras", d'Isabel Coixet?