diumenge, 18 de febrer del 2007

INVISIBLES

L'actor Javier Bardem ha trobat - ell sí - millor causa que la de Fabra - que podeu llegir en el comentari que hi ha baix d'aquest - per a invertir els seus diners. I són els d'ell...i no els de tots. Ho ha fet com a productor d'un documental - "Invisibles" - que esta nit podria rebre algun premi en el Festival de Berlin, i que promou el treball de Metges sense fronteres i mou consciències de qualsevol que en tinga, encara que siga mínima.

Bardem s'ha embolicat amb directors amics i/o coneguts per presentar tragèdies - cinc - que en estos dies de globalització que vivim i patim , passen davant nostre com si fóren no res. No veem què passa , tot i que passa al nostre costat. O ens arriba per qualsevol mitjà informatiu.

Isabel Coixet, per exemple, en "Cartas a Nora" parla del "chagas" a Bolívia, una malaltia mortal per a la qual no hi ha remei farmacèutic , mentre que al món occidental, centenars i centenars de productes per aprimar esperen permís per al seu consum (I la farmacèutica Novartis reclama LA patent per a ser el productor i distribuidor autoritzat per a pal.liar els efectes de la sida en un país, Índia, que no vol patents i produeix productes genèrics...i, per tant, més barats).

Altres directors parlen de situacions extremes, com la malaltia de la són que no para de matar en vida milers de persones, xiquets ugandesos que s'amaguen per a no ser segrestats per la guerrilla, ...o les agressions sexuals de les quals són objecte les dones del Congo a mans de membres de l'exèrcit...

El resultat pot alçar-nos de la butaca. Però potser una mica de "sacseig" no ens vinga mal, de tant en tant.